Lopen deze lijnen evenwijdig of gebogen?
De vraag is een valstrik want beide antwoorden zijn juist. Dat is nu juist het originele aan NLP: we nemen als axioma dat iedereen zijn eigen kaart maakt van de wereld. De wereld die jij in je ervaring ontmoet, is de wereld die je zelf maakt. Voor diegene die de meetlat als uitgangspunt neemt, lopen de lijnen evenwijdig. Maar, volgens je subjectieve waarneming lopen de lijnen gebogen, of niet soms?
Iedereen leeft in zijn eigen waarheid.
Als je dat aanvaardt heb je meteen de sleutel in handen om zowel jezelf veel beter te sturen en anderen te leren beïnvloeden.
Laat ons dit alles eens nader bekijken.
NLP, NeuroLinguistisch Programmeren, is een verzameling denkmodellen en technieken om binnen het kader van contact, systematische interventies te doen, met als doel de subjectieve gedachten, gevoelens en gedragingen van jezelf of anderen te wijzigen.
Basisprincipes
Ons uitgangspunt: jezelf begrijpen, jezelf sturen evenals het bereiken van een goede samenwerking met anderen, zijn een reeks vaardigheden die op een systematische manier ingeoefend kunnen worden.
Zelfsturing = jezelf kunnen in kaart brengen, voor jezelf kunnen doelen stellen en die uitwerken.
De effectgerichte communicatie = zodanig communiceren en "werken" met de andere dat je een bepaald effect bereikt. Dit effect kan gewoon zijn:
· de andere begrijpt wat ik zeg,
· de andere komt in een bepaalde stemming,
· de andere geraakt overtuigd van mijn visie,
· de andere doet iets wat ik wil dat hij doet.
Deze benadering is verder gebaseerd op volgende overtuigingen:
· Dat elke ervaring, hoe pijnlijk ook, een positieve bedoeling heeft.
· Dat je leven bestaat uit een continu leerproces en dat je al zeer veel hulpbronnen ter beschikking hebt om je leven gestalte te geven.
· Dat je emoties, je gedachten en je lichaam één geheel vormen.
Het fundament: Je ervaring is je eigen schepping
Het uitgangspunt van NLP is de stelling dat niet de wereld maar je interpretaties van de wereld de basis zijn van je ervaring. Je ervaring is met andere woorden een subjectieve schepping.
In principe zou dit uitgangspunt moeten impliceren dat we een enorme mogelijkheid hebben om onze kaarten en ervaringen te wijzigen. Vele mensen, blijken echter niet erg soepel om te gaan met hun eigen ervaring. De kaart wordt hun waarheid, en daarin zitten ze vast. De meeste problemen komen voort uit je interpretatiekaders en niet uit de wereld zelf. De interpretatiekaders zijn blijkbaar filters geworden die hun waarheid steeds opnieuw herbevestigen. De bril die op je neus staat, zie je niet.
Vanuit dit inzicht nodigt NLP je uit om je ervaringen bewust meer in eigen handen te nemen. Om zelf meer schepper te worden dan iemand die ondergaat. Vandaar de eerste soort vraag die elke NLP'er je zal stellen:
1. "Wat is je doel? Wat wil je?"
2. "Hoe wil je je gevoelens, je gedachten en je gedragingen reorganiseren om gelukkiger te zijn?"
3. "Wat kun je in je persoonlijk en professioneel leven veranderen als je wist hoe je het zou kunnen veranderen?"
De NLP techniek: word manager van jezelf en van je sociale omgeving
Vanuit de gedachte dat je je eigen leven betekenis en vorm kunt geven, is de vraag wat je daarbij kan helpen. De NLP werkwijze komt er op neer je wereld en je leven te leren hanteren, net zoals een manager doet in zijn bedrijf.
Neem nu bijvoorbeeld de volgende technieken:
· In kaart brengen van waarden, overtuigingen en identiteit.
· Werken met doelstellingen.
· Formuleren van strategische actieplannen.
· Leiderschap ontwikkelen over jezelf en anderen.
· Integreren van weerstanden tot veranderen.
· Feedbackmechanismen beter laten werken.
· Positioneren in relaties.
· Onderhandelen tussen (innerlijke) delen.
· Delen integreren.
Naast de technieken die we kunnen groeperen als "zelf-management" en management van de sociale omgeving, haalt NLP een aantal inzichten uit aanverwante disciplines:
· Modellen uit de cognitieve psychologie (herkaderen van overtuigingen; het veranderen van representaties; het efficiënter maken van leerprocessen, individuele en culturele filters duiden, perceptuele posities oefenen).
· Modellen uit de dieptepsychologie (taalpatronen van Milton Erickson, tijdslijntechnieken, werken met metaforen, suggestief stemgebruik).
· Modellen uit de gedragspsychologie (ankeren van vermogende stemmingen, desensitivitatie van emotionele herinneringen, leren associëren en dissociëren).
· Modellen uit de linguïstiek (je taal verzorgen, bevragen van transformaties in taal).
· Inzichten uit filosofie en antropologie (principes van cultuurverandering, systeemdenken, de structuur van de kosmos; de kwaliteit van echte kennis, de benadering van ziektes in andere culturen, enz.).
NLP haalt het beste uit verschillende wetenschappen en bundelt het in een verzameling van bruikbare denkmodellen en technieken.
De NLP visie op communicatie en coachen: meer resultaat door beter af te stemmen op de psychologie van de andere
1. Het uitgangspunt voor coaching is zeer eenvoudig: je kunt je medewerkers/klanten/kinderen enz. in zeer grote mate beïnvloeden door meer in te spelen op hun psychologie.
NLP gaat ervan uit dat iedereen zijn eigen waarheid heeft. Mogelijk heb je gelijk en is de andere fout, maar wat ben je daarmee als de andere ook denkt dat hij gelijk heeft. In de plaats van een strijd te voeren om de waarheid, gaan we er van uit dat de andere recht heeft op zijn subjectieve beleving.
De kunst is om te leren werken met de ervaring van de andere en eventueel jouw waarheid daar in te passen.
2. Het essentieel principe is dat volgen en leiden onafscheidelijk zijn. Volgen en leiden staan niet tegenover elkaar maar zijn complementair, zoals twee sporen, die evenwijdig lopen.
Een bekwame communicator is een meester in het leiden én een meester in het volgen.
Vandaar het communicatiemodel in drie stappen:
1. Stem af op de psychologie van je medewerker, je klant of je kind.
2. Zet jouw richting uit, breng iets aan.
3. Ga na of de andere je volgt, zoniet stem terug af.
Bron: http://www.nlp.be/index.php
-
Geen opmerkingen:
Een reactie posten