donderdag 16 september 2010

Neurolinguïstisch programmeren NLP


Bij het woord NLP associëren veel mensen de kreet: "Tsjaaka" en het daarbij behorende theater. NLP is beslist geen theater en biedt veel mogelijkheden aan iedereen voor de praktijk van alle dag. In dit artikel en een aantal hierop volgende artikelen wil ik graag ingaan op de dagelijkse gebruiksmogelijkheden van NLP.

Iedere dag weer verspillen veel mensen tijd en energie aan pogingen om (goed) met elkaar te communiceren, de ander te overtuigen van eigen standpunten of ideeën of om er achter te komen hoe de ander denkt of zich voelt. De verspilling uit zich vaak in het gevoel van "we hebben wel gepraat, maar heeft de ander mij wel begrepen of andersom "ik heb geen idee wat hij of zij nou echt bedoelt of denkt". Soms kun je het wanhopige gevoel krijgen dat je de ander totaal niet kunt bereiken en tegen een muur aanpraat en hoe meer jij je best doet om de ander te bereiken, des te sterker wordt dat gevoel.

Als je dit herkent, komt waarschijnlijk ook de vraag boven "Wat kan ik daar dan aan doen, en hoe?"
In wezen is dat vrij eenvoudig. Door elke keer dat je met een ander mens in communicatie treedt, aandacht te besteden aan het opbouwen van de relatie.

Een goede relatie kenmerkt zich door:

  1. harmonie;
  2. wederzijds vertrouwen;
  3. wederzijdse emotionele betrokkenheid;
  4. de bereidheid om elkaar te volgen.
  5. Die goede relatie kun je bereiken door wat in NLP-land heet "Het opbouwen van rapport".
  6. Rapport ontstaat door je verbale en non-verbale communicatie af te stemmen op je gesprekspartner (relatie).
  7. Het afstemmen van je non-verbale communicatie kun je doen door:
    je lichaamshouding in overstemming met die van je gesprekspartner te brengen en die ook te volgen tijdens het gesprek. Voorbeeld: de ander buigt zich wat naar je toe, jij buigt je wat naar de ander. De ander leunt vervolgens achterover, na enkele seconden ga je ook achterover leunen enz.
    de bewegingen (bv. gaan verzitten, benen over elkaar slaan) te volgen;
    als de ander gebaren maakt tijdens het praten ook gebaren te maken als jij praat;
  8. af te stemmen op de spreektoon, -tempo en -ritme ( bv. hard/zacht, snel/langzaam, melodieus/eentonig, vloeiend/ naar woorden zoekend).
    mee te gaan in het ademhalingstempo en -ritme. (Heel lastig in het begin maar het resultaat is fantastisch)
  9. Als je deze afstemmingstips wilt uitproberen, doe dat dan in eerste instantie met bekenden of vrienden. Je zult verbaasd zijn over het resultaat!

Rick

Geen opmerkingen:

Een reactie posten